На співбесіді:отримати відповідіпоказати свої перевагидосягти домовленостей

Технічна підготовка до співбесіди

Якщо Вас запрошено на співбесіду, це значить, що потенційний роботодавець ознайомився з інформацією про Вас. Ми просимо Вас максимально відповідально приготуватися до співбесіди. Наша компанія користується програмою Zoom. Просимо Вас завчасно встановити на мобільний телефон (або комп'ютер) програму «Zoom» (це – безкоштовна програма, реєструватися не обов’язково).

Інтерфейс програми (зовнішній вигляд, підписи кнопок), на жаль, не перекладений українською. Проте є англійська мова, польська мова та декілька інших європейських мов.

Image
3.png

Приблизно так виглядає посилання на участь у «Zoom». Зверніть увагу, що подовжений вигляд посилання означає, що пароль вже вбудований у нього. Радимо за 2-3 хвилини до призначеного часу натиснути на це посилання. Це запустить програму Zoom та відкриє потрібну зустріч. І ще одне: програма Zoom іноді "вирішує" оновитися саме перед Вашою співбесідою, тому краще зайти за 2-3 хвилини до початку та почекати у кімнаті очікування. І якщо вже неминуче - дочекатися оновлення Zoom.

Наступним кроком буде налаштувати звук! З нижнього лівого краю Ви зможете побачити зображення навушників з ледве помітною стрілочкою. Слід натиснути на цю іконку та повідомити програмі як передавати звук. У вас винирне віконце, де ви обираєте "Wifi або передача даних" та НАТИСКАЄТЕ на це віконце.

Саме ця іконка після цього слугує, аби Ви могли вмикати та вимикати мікрофон (за потребою).

Image
Image

Звісно, за умов проведення співбесіди по ZOOM, Ви не зможете потиснути руку співрозмовнику. Втім привітатися на початку та максимально підтримувати двосторонню комунікацію має стати Вашою ціллю. Окремі фахівці радять дивитися на вашу веб камеру, а не екран, коли звертаєтесь до співрозмовника.

Однієї з переваг співбесіди по ZOOM є те, що Ви можете непомітно скористатися своїми записами, де Ви можете, прикладом, підглянути (заздалегіть записаний) початок фраз та Ваші важливі питання.  Звичайно, якщо Ви почнете зачитувати кожен рядок довгого тексту, це буде помітно...  й неприродно. Втім, якщо Ви ще продовжуєте покращувати англійську мову... завчасно записаний початок фрази слугуватиме нагадуванням. Отже записати кілька ключових слів, ідей - це дійсно добра ідея.

Ми не радимо "гратися" із штучним заднім фоном (хоч у програмі є ця функція), у більшості випадків на екрані це виглядає непрофесійно та незріло. 

Як найкраще презентувати себе протягом співбесіди

Image

Дуже уважно ознайомьтесь із описом вакансії. 

Ми радимо перейти на вебсайт роботодавця та максимально опрацювати всю доступну інформацію, а також прочитати відгуки про роботодавця на доступних сайтах. Дослідіть, що пишуть про цю організацію.

Image

Знайте все про місто, куди Вас кличуть

В описі вакансії буде зазначено, де розташований роботодавець. Окремі роботодавці мають кілька локацій. Прочитайте про клімат, інфракструктуру все те, що зможете знайти.

 

Image

Продумайте одяг, задній фон та відсутність шумів.

Подбайте, аби обрати такий задній фон та одяг для онлайн співбесіди, який не буде заважати спілкуванню із Вами. Також буде дуже гарно, якщо ви унеможливите сторонні шуми.

Image

Англійська, англійська та ще раз англійська!

Не зважаючи на Ваш рівень англійської мови, будьте готові розказати про себе саме англійською мовою хоч би ваше ім'я, вік та звідки Ви. Чим більше, тим краще. Адже Вам доведеться працювати в англомовному оточенні.

Image

А чому взяти на цю роботу мають саме Вас?

Ваша мета: розказати чому саме Вас мають запросити. Поєднайте вимоги, які Ви прочитали в описі та ваші вміння, навички. Розкажіть, що Вас мотивує. Чому Ви вирішили змінити роботодавця?

Декілька "табу" співбесіди

Місце, яке Ви обрали для онлайн співбесіди переповне іншими людьми.

Image


Це  - погана ідея, адже поведінка цих людей вам не підвладна, це може дуже заважати всім учасникам. 


 Ви продовжуєте займатися своєю справою протягом співбесіди.

Image

Це - хибний підхід, адже демонструє, що для вас ця співбесіда є чимось другорядним, неважливим, до того ж це ще й небезпечно.

Зв'язок відбувається із місця, де на фоні можуть тривати різні події.

Image

Це - невдала думка, оскільки багато факторів будуть відлекати всіх учасників співбесіди.

Ви не прочитали опис вакансії або не знаєте, де знаходиться роботодавець.

Image

Це - дуже серйозна помилка, оскільки демонструє або Вашу відчайдушність вхопитися за будь-яку роботу, або недбальство та байдужість.

Говорити про присутніх у третій особі, або порушувати правила етикету.

Image

Це - поширена та типова хиба. Не зважаючи на зовні ніби-то дружній тон, ми радимо говорити виключно  професійно, але не холодно.